Privatpersoner og erhvervslivet er helt og aldeles med på dét med bæredygtighed; nu skal løsningerne blot implementeres, så de flytter sig fra ‘snak’ til virkelighed.
Med danskernes ‘mindset’ om at bidrage til den grønne omstilling og regeringens målsætning om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030, står betonindustrien for skud.
Cementproduktionen står for 7 procent af verdens CO2-udledning, hvilket svarer til over halvdelen af den samlede udledning fra byggematerialer.
Beton er en blanding af cement, vand, sand og sten. Det er dog cementproduktionen i denne blanding, der er hårdest ved klimaet.
Beton er verdens mest foretrukne byggemateriale, da adgangen til ingredienserne er til stede verden over og er let tilgængelige.
“For at tilgodese miljøet og klimaet, har vi hos Dansk Mobil Beton A/S besluttet at udvide vores tilgang til den grønne omstilling og har i den forbindelse kigget på mulighederne for en grønnere og mere bæredygtig produktion af beton,” fortæller den administrerende direktør hos Dansk Mobil Beton A/S, Steen Madsen.
Beton kan genbruges
At knuse den brugte beton og bruge den til fremstilling af ny beton, kan give en stor gevinst, da der på denne måde ikke skal udvindes nye råstoffer.
Med en ‘cirkulær produktion’ er der stor potentiale til at reducere klimabelastningen væsentlig.
“Nye produktionsmetoder er ofte lidt dyrere end de traditionelle produktioner, men sådan er det ikke hos Dansk Mobil Beton A/S,” lyder det fra direktøren.
“For os er det vigtigt at bidrage til bæredygtighed, derfor sælger vi også vores ‘Grønne Beton’ til samme pris som vores traditionelle beton.”
Hos Dansk Mobil Beton A/S er ‘den grønne beton’ baseret på, at 100 procent af tilslaget – det vil sige sten og grus – er erstattet med knust beton.
“På den måde reducerer og genbruger vi nogle af de enorme beton-affaldsmængder, der er i Danmark og bevæger os i retningen af ‘cirkulær økonomi’.
Dansk Mobil Beton A/S i Borup ligger ikke på den lade side, når det handler om at udbrede budskabet til erhverv, private samt kommuner, i forbindelse med deres bæredygtige beton.
“Vi har stor fokus på vores grønne produkt, som er lige så grå i farven som traditionel beton. Vi vil naturligvis udbrede kendskabet, så alle kan træffe egen beslutning om at anvende et mere bæredygtigt produkt i deres byggeri eller anlægsarbejde end hvad den traditionelle beton byder på; prisen er jo den samme,” fortæller Steen Madsen.
“Vi oplever dog, at det hovedsagelig er private kunder der henvender sig med interesse for den bæredygtige løsning.”
Kommunerne har, landsdækkende, en vision om at blive ‘en grønnere kommune’ på sigt. I den forbindelse mener Dansk Mobil Beton A/S at det er givende at anvende ‘Grøn Beton’ til fornyelse af – for eksempel – kantsten i kommunerne, der oftest består af beton og er sat i beton. Dansk Mobil Beton A/S har endvidere afholdt en række møder med kommunerne om at afhente de gamle kantsten, knuse dem, og dermed genanvende dem i betonproduktionen til nyt kantstensbeton. På den måde kan kommuner og erhverv samarbejde hen mod det fælles klimamål, som regeringen har sat.